Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Η ΧΑΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΧΛΙΔΟΦΤΩΧΟΥ


ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ...
...ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΑΞΕΒΑΝΗ.
Χειρότερο απ’ το βλέμμα ενός δαρμένου σκύλου είναι το βλέμμα ενός ανθρώπου σαν δαρμένου σκύλου. Το βλέμμα του φόβου που δεν τον φιλτράρει η λογική, που δεν τον αναιρεί καμιά ελπίδα. Δεν υπάρχει χειρότερος φόβος απ’ τον αόριστο φόβο. Δεν ξέρεις τι πρέπει να φοβάσαι και καταλήγεις να φοβάσαι τα πάντα. Λίγο πριν απ’ το τέλος, φοβάσαι τον φόβο σου και καταλήγεις να φοβάσαι τον εαυτό σου.
Η συντριβή του συστήματος και το τέλος του διεστραμμένου «εγώ»
Γέμισαν οι δρόμοι τέτοια βλέμματα. Άνθρωποι που δεν ξέρουν τι πρέπει να φοβούνται, σαν τα σκυλιά που περιμένουν το χτύπημα. Πού πάμε; Τι θα μας συμβεί; Κανένας δεν μπορεί ν’ απαντήσει αλλά και κανένας δεν θέλει. Τι κακό θα συμβεί; Θα χάσουμε τη δουλειά μας, το σπίτι; Θ’ αναγκαστούμε να ζήσουμε με λιγότερα; Η τηλεόραση 52 ιντσών δεν θα προσφέρει καμιά απόλαυση; Θ’ αναγκαστούμε να ψάχνουμε στα σκουπίδια; Θα είμαστε υποχρεωμένοι να πίνουμε ρετσίνα με τον γείτονα που δεν γνωρίζουμε κάν, όπως σ’ εκείνες τις ταινίες με τον Ρίζο και τη Βλαχοπούλου; Υπάρχει περίπτωση να χτυπήσει η πόρτα και να είναι ο διπλανός που ζητάει ένα λεμόνι; Ποιο απ’ όλα είναι το δικό μας σενάριο;
Δεν είμαι σίγουρος πως η πτώχευση είναι η καταστροφή της Ελλάδας. Προσπαθώ να καταλάβω τι είναι αυτό που θα πτωχεύσει. Η Παιδεία των προσωπικών Πανεπιστημίων και της κομματικής συναλλαγής; Οι Εφορίες της διαφθοράς; Τα Νοσοκομεία με το φακελάκι; Μήπως θα συντριβεί το πολιτικό μας σύστημα, αυτή η μεγάλη αποθήκη με ψεύτες, φαφλατάδες και ανεπάγγελτους; Θ’ αναγκαστεί ο Δημήτρης Ρέππας να γίνει οδοντογιατρός, ο Καραμανλής δικηγόρος και ο Βενιζέλος αδύνατος; Ποιά, αλήθεια, είναι η μεγάλη καταστροφή που φοβόμαστε;
Υπάρχουν πολλά που θα χάσουμε, αλλά δεν ξέρω αν είναι αυτά που δικαιούμαστε και πολύ περισσότερο αυτά που χρειαζόμαστε. Στη γειτονιά μου θα κλείσουν τα 7 καταστήματα μανικιούρ-πεντικιούρ και τα 6 κομμωτήρια και θα μείνει μόνον ο ένας φούρνος που θα πουλάει είδος ανάγκης: ψωμί. Οι κυρίες θα πάψουν να ισορροπούν επικίνδυνα πάνω σε αφόρετες γόβες και τεχνητές επιθυμίες. Οι τράπεζες δεν θα έχουν διακοποδάνεια. Ο Ρέμος δεν θα βρίσκει κανέναν να του ρίξει δυο γαρύφαλλα. Η Φιλιππινέζα δεν θ’ αναθρέφει πια τα παιδιά. Οι σύγχρονες μανάδες ίσως δεν θ’ αναφωνούν «δεν αντέχω», γιατί θ’ ανακαλύψουν τη σημασία και της λέξης και της αντοχής. Τα παιδιά μας, όταν βγάζουν με 10 το Λύκειο, θα πηγαίνουν σε κάποια τεχνική σχολή και όχι στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου που αναλαμβάνει να βαφτίσει τους κατιμάδες επιστήμονες με το αζημίωτο.
Ίσως χρησιμοποιούμε το κινητό τηλέφωνο όπως σε όλη την Ευρώπη, για να επικοινωνούμε και όχι για να εξευτελιζόμαστε. Το «ουάου» θα πάψει να είναι το υποκατάστατο του οργασμού στις κουβέντες που ψάχνουν την επιβεβαίωση της ανοησίας. Μπορεί να ψάξουμε περισσότερο τον πραγματικό οργασμό, μαζί με τους κανονικούς ανθρώπους που θα μας κάνουν να τους εκτιμάμε. Θ’ αρχίσουμε να αξιολογούμε ποιος είναι ικανός και χρήσιμος και όχι αναγνωρίσιμος.Οι μανάδες δεν θα ζητάνε αυτόγραφο από την Τζούλια για τις κόρες τους.
Πιο πολύ, νομίζω, θα καταστρέψουμε με τα χέρια μας εκείνο το διεστραμμένο «εγώ» που επιμένει να μας αξιολογεί και να μας συγκρίνει με βάση τις πισίνες, τη μάρκα του αυτοκινήτου και τις κακόγουστες καρό ταπετσαρίες που φοράμε επειδή γράφουν Burberry. Μπορεί να μη θέλουμε πια να γίνουμε πλούσιοι, αλλά ουσιαστικοί. Μπορεί ίσως και ν’ αγαπηθούμε περισσότερο, ανακαλύπτοντας τη συλλογικότητα και το ενδιαφέρον για μια ζωή που είναι κοινή. Οι επιπόλαιοι θα ξαναγίνουν επιπόλαιοι και δεν θα είναι πια τρέντι.
Οι αγρότες θα επιστρέψουν στα χωράφια. Και οι Ουκρανές, που έτρωγαν τις ψεύτικες επιδοτήσεις, στα σπίτια τους. Στα καφενεία των χωριών θα συζητάνε ξανά ποιο παιδί πρόκοψε και όχι ποιο πήγε σε ριάλιτι. Οι DJs, οι image makers, οι κουρείς σκύλων, ίσως χρειαστεί να βρουν μια άλλη δουλειά.
Το σύστημα της αξιολόγησής μας θ’ αλλάξει και ίσως απαιτήσουμε πραγματικά να τιμωρηθούν αυτοί που τα έφαγαν. Παρουσία μας, πάντα. Ίσως δεν ξαναψηφίσουμε εκείνους που μας έφεραν σε αυτήν τη θέση. Και ίσως καταλάβουμε πως τα κοράκια του εξτρεμιστικού καπιταλισμού, που φαίνονταν καναρίνια μέσα από τα κουστούμια και τις τηλεοράσεις, ήταν αυτοί που μας εξαπάτησαν την ώρα που ζαλιζόμασταν με Johnnie Black. Ίσως ψάξουμε για μια πιο δίκαιη ζωή, χωρίς να μετράμε την απόδοση δίκιου με τη σύγκριση τραπεζικών λογαριασμών.
Μπορεί ξαφνικά οι καλλιτέχνες ν’ αρχίσουν να παράγουν κι αυτοί, πατώντας σε αυτό που είναι ζωή και όχι στις κρατικές επιδοτήσεις, σαν να πουλάνε βαμβάκι, και στις δημόσιες σχέσεις.
Δεν είμαι σίγουρος πως όλα αυτά είναι κακά. Ναι, θα υπάρξουν χιλιάδες άνεργοι. Θα χτυπηθεί το Δημόσιο. Αυτό που βρίζουμε όλοι πως είναι αντιπαραγωγικό, μας ταλαιπωρεί και δεν μας εξυπηρετεί. Θ’ απολυθούν κάποιοι απ’ αυτούς που μπήκαν με ρουσφέτι, γλύψιμο, αναξιοπρέπεια. Τα επαρχιακά μουσεία της χώρας δεν θα έχουν δέκα κηπουρούς, θα καταργηθούν οι «Οργανισμοί Αναξιοπαθούντων Κορασίδων» και οι «Πολιτιστικοί σύλλογοι για τη σουρεαλιστική προσέγγιση της ζωής του Λάμπρου Κατσώνη». Οι ανύπαντρες κόρες αξιωματικών δεν θα παίρνουν επίδομα. Και όσες απ’ αυτές είναι επώνυμες δεν θα είναι «κατά του γάμου από άποψη», για να παίρνουν το επίδομα.
Φοβάμαι, όπως όλοι. Αλλά θέλω και να συντριβεί ένα σύστημα που αναπαράγει τη σαπίλα.
Που βαφτίζει Δημοκρατία τον διεφθαρμένο του εαυτό, Δικαιοσύνη την ατιμωρησία του κι ευτυχία την κενότητα και τον ευδαιμονισμό.
Φοβάμαι. Γι’ αυτό θέλω να τελειώνουμε.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΗ ΛΥΓΕΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ!!!

58 σχόλια:

  1. επιτελους φτωχοί , είχε γράψει πέρυσι ο ξανθούλης σ ένα άρθρο
    συμφωνώ ρε γιαγιά απολυτα, μια πιο δίκαιη ζωη.
    \θα πάρει καιρο ε, θα χει κόπο
    εγώ δε μασάω έχω ζήσει και με τίποτα γιατί δουλευεω από τα 13
    αυτή τη νέα γενια των 20αριδων φιβαμαι που τους μεγαλωσαν με τα πάντα
    καλη μερα γιαγιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ας μην τα βάλουμε όλα στο κουβά.....θα συμφωνήσω με το νόημα ..αν το καταλαβα καλά...οτι ζούσαμε σε μια φούσκα σε όλα τα επίπεδα....αλλά αυτοι που τα προκάλεσαν και κείναι και τούτα..έπερεπε να τιμωρηθούν..και εμείς να ζήσουμε την κανονική ζωή..έξω απο την φούσκα....
    πολύ καλη ανάρτηση και ωραία γραμμένη κρατω καποιές σπουδαίες φράσεις που διάβασα....
    την καλημέρα μου σοφή...γιαγιάκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λυπάμαι που θα το πω αλλά "φτωχοί" είμαστε εδώ και πολλά χρόνια!
    Χωρίς αξίες, όρεξη για ζωή, ευαισθησίες, μεράκι, αγάπη, σεβασμό, φιλία...τι ήμασταν;;;
    Μόνο να αγοράσουμε, μόνο να ξαπλάρουμε, μόνο να μεγαλοπιανόμαστε....
    Το αμάξι μου, οι διακοπές μου, το σπίτι μου, τα επώνυμα ρούχα μου και τα παπούτσια μου, οι οικιακοί βοηθοί μου..................
    Και τώρα που φτωχύναμε και στην τσέπη ξύπνησαν όλοι και λένε που πηγαίναμε τόσο καιρό...
    Ίσως χρειαζόταν ένα σκληρό σοκ...
    Το κακό είναι ότι το πληρώνουν και αυτοί που δεν έφταιξαν...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιαγιά Αντιγόνη καλημερα, απο τα φαγαμε μαζι του παγκαλου, περασαμε στις νουθεσιες του ΚΑΘΕ μπαξεβανη, γραφει δυο αληθειες, αλλα ''ξεχασε'', οτι οι ανθρωποι αυτης της χωρας που τωρα τους στηνει στον τοιχο και τους πυροβολει, ητανε φτωχοι, κυνηγημενοι και μεταναστες, ''ξεχναει'', οτι μεροκαματα δεν υπηρχαν, ''ξεχναει'' οτι οι πολιτικοι που ''κυβερνησαν'' την πατριδα μας, αποφασισαν για τις καλλιεργιες, τις επιδοτησεις, την παιδεια, το διωξιμο των μικρων βιομηχανιων, την ''εισαγωγη'' τοσων ανθρωπων απο χωρες ριμαγμενες, τους ολυμπιακους αγωνες, ''ΞΕΧΝΑΕΙ'' ο παπαγαλος της ''ανεξαρτητης'' δημοσιογραφιας, οτι οι μιζες που εχουν καρπωθει, πρωθυπουργοι, υπουργοι, και λοιποι ανευθυνουπευθυνοι, μιζες που καλυπτουν το ΑΕΠ της χωρας μας, ''ξεχναει'', οτι κατι ντενεκεδες ξεγανωτοι, σαν του λογου του και απο το πουθενα, εγιναν ''αστερια''-χειραγωγοι του νου, με χιλιαδες ευρω ''μισθουλακο''.
    ΤΟΤΕ δεν εβλεπε τα σημερινα?
    Ενορχηστρωμενοι ολοι τους, ενας ειναι ο εχθρος, ο λαος και πρεπει να ΦΟΡΤΩΘΕΙ, ενοχες και ευθυνες που δεν του αναλογουν, κατω λοιπον τα κεφαλια, γιατι κατα τον δημοσιοκαφρο, μαζι τα φαγαμε, εργαζομενοι, συνταξιουχοι, νεοι, ΛΑΜΟΓΙΑ.

    Χαιρετισματα και φιλια απο το κατινακι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τσεκουράτο..άρθρο..ΑΝΤΙΓΟΝΑΚΙ μου αλλά δεν ξέρω αν αυτά που γραφει τα εννοεί κι ολας... όλοι πλύση εγκεφάλων μας κάνουνε...να νιώσουμε ένοχοι....αυτό δεν το δέχομαι...εμείς εδώ στην επαρχία..δεν μεγαλώσαμε έτσι τα παιδιά μας.. ΝΑΙ.. τους δώσαμε..ότι καλήτερο μπορόυσαμε για να μην ζήσουνε και αυτά την στερημένη ζωή..που ζήσαμε εμείς και ότι κάναμε το κάναμε με σκληρή δουλειά..μιας όλοκληρης ζωής και τώρα καταφέρανε όλοι αυτοί να.. σκοτώσουνε τα όνειρα..των παιδιών μας.... μήπως ΑΝΤΙΓΟΝΑΚΙ μου την λύση την έχουμε στο χέρι μας;;;;;
    σε γλυκοφιλώ .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ασωτος γιος:
    Κάπου το έχω καταχωνιάσει το άρθρο του Ξανθούλη...
    Τα καλομαθημένα θα στενάξουν...
    ας είχαμε και εμείς προνοήσει.
    Η ζωή δεν είναι φιοριτούρες και επίδειξη!
    Συνυπεύθυνοι είμαστε στο κομμάτι της καλοπέρασης και του "ΕΓΩ"....

    ΚΑΛΗΜΈΡΑ ΑΓΌΡΙ ΜΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. kariatida62:
    Βλέπεις κάτι καλύτερο;
    Πάντα θα ισχύει αυτό αγαπημένη μου!
    Πολλά φιλιά καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. homemede:
    Επρεπε να τιμωρηθούν.. ναι.. σ'αυτό το κομμάτι συμφωνώ απόλυτα!
    Ομως δεν είδα μέχρι τώρα να έχει κανείς "πληρώσει" τα ανομήματα του!
    Ούτε θα γίνει ποτέ...
    Οσο για τη φούσκα έχω τις αντιρρήσεις μου.. μυαλό μας έδωσε η φύση.. ας το βάζαμε λίγο να δουλέψει, τουλάχιστον την ώρα που διπλώνουμε την ψήφο μας..

    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Marina:
    Απορροφημένοι στην πλαστή ηδονή του "εγώ" και "έχω".. είμαστε χρόνια τώρα..\
    Αποσβολωμένοι σε ένα παιχνίδι που άλλοι μοίραζαν σημαδεμένα χαρτιά..

    Μαρινάκι μου καλή δύναμη να έχουμε!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. dimitris:
    Δημήτρη μου μπορώ να καταλάβω το θυμό σου!
    Εχουμε άλλωστε κώδικες μιας άλλης επικοινωνίας..
    Ομως διαβάζοντας ένα κείμενο προσπαθώ να αποσυνδέομαι από τον γράφοντα..
    Αν οι αλήθειες με εκφράζουν, τις κρατώ ..
    Για όλα αυτά που αναφέρεις χρόνια τώρα παλεύουμε.. και τα ΛΑΜΟΓΙΑ γυροφέρνουν σαν τα κοράκια πάνω από τα κεφάλια μας..
    Για να φτάσουμε στο σημείο να μη συμβαίνουν όλα αυτά θα περάσουν χρόνια και εμείς στην έναρξη του αγώνα πάντα..
    Αυτό φοβάμαι Δημήτρη μου...
    Ποιος μπορεί να μου πάρει τους φόβους;
    Ολοι διαμαρτύρονται..και όταν σημάνει η ώρα κάνουν πίσω..
    Δεν έχουμε λοιπόν ευθύνη;
    Μνήμη;
    Λογική;

    Φιλιά στο Κατινάκι μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ρούλα μου δεν νοιώθω καμία ενοχή.
    Ο καθένας μας έχει ενοχές για τι δεν έκανε καλά μέσα στο σπίτι του.. έξω κάποιοι φταίνε και θα απομυζούν τα όνειρα των παιδιών..
    ΝΑΙ! Η λύση είναι στα χέρια μας!

    Φιλιά από τον συννεφιασμένο Πειραιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. και μήπως έτσι δεν είναι;;;

    αυτό με το σύλλογο για τη σουρεαλιστική προσέγγιση της ζωής του λάμπρου κατσώνη, με ισοπέδωσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το είχα διαβάσει Αντιγόνη μου και στα περισσότερα συμφωνώ. Ευχές πολλές. Για περισσότερες, στο Χριστουγεννιάτικο blog μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οπωσδήποτε θα έχει και τα θετικά
    μια πτώχευση,η οποία πτώχευση
    μας έχει επισκεφθεί προ διετίας.
    Τα αρνητικά είναι που μας
    προβληματίζουν και μας φοβίζουν.
    Καλό βαδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Tι να λέμε...
    Γλυκιά μου Αντιγόνη, σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, Καλά Χριστούγεννα με υγεία!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θα συμφωνησω με τον Ασωτο και θα επεκτεινω λιγο το οριο οσων αγγιξει μια ενδεχομενη πτωχευση.
    Δεν ειναι μονο τα "καλομαθημενα" 20χρονα που θα θρηνησουν ,αλλα πολλοι περισσοτεροι που θεωρησαν δεδομενο το περιττο και την υπερβολη.
    Οι ιδιοι που ξαφνικα αναβαπτιστηκαν σε υπερμεσαια ταξη και νμε δανεικα προσποιουνταν τους νεοπλουτους.
    Αυτοι που καμαρωναν για την εξοδου του Σαββατου και δε δεχοταν να φορεσουν δευτερη χρονια το παντελονι.
    Ειναι πολλοι τετοιοι στη δικη μου γενια και στου Ασωτου που ξεχασαν πως μεγαλωσαν απο τους γονεις του και βγαλαν μια πρωτογνωρη απληστια οταν τους δοθηκαν οι πλαστες επιταγες της ευτυχιας.

    Αυτους ολους δε τους λυπαμαι ουτε τους συμπονω γιατι οταν καποτε ακουγαν οτι η υβρις εχει την τιμωρια της νομισαν οτι δε τους αφορα.
    Ηρθε η ωρα να μαθουν το μαθημα τους....

    Εξαιρετικο το αρθρο που αναδημοσιευσες ....μου εβγαλε ολη η ατμοσφαιρα εδω ,την ιδια αγωνια που εχει η δικη μου μανα...μηπως κοντα στα ξερα καουν και καποια απο τα χλωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ολα αυτά που γράφει είναι ένα δείγμα από την πραγματικότητα των βολεμένων!
    Αυτό που θέλει ο περισσότερος κόσμος να δει είναι να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι της διαφθοράς και της κατάντιας μας.
    Και'δεν είδα στις φτωχογειτονιές μας "χλιδοφτωχό" παρά -φτωχό σκέτο στις γειτονιές που ζει ο Μπαξεβάνης πιθανόν να'χει πολλούς από δαύτους!
    Και δεν νομίζω να του πέσει υπόληψη αν πιει ρετσίνα με τον διπλανό του και όχι black Jonnie που'ναι συνηθισμένος!

    Φιλιά θαλασσινά για καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ας είναι καλά τα χεράκια μου γιαγιά.
    Μπορώ να ζήσω σε κάθε αντίξοη συνθήκη.
    Αλίμονο από τις νέες γενιές που είναι μαμούχαλα.
    Εμένα δεν κατάφερε να με γονατίσει η αρρώστια, θα με γονατίσουν όλα αυτά; Αμ δε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΑΝΤΙΓΟΝΗ!
    ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΚΑΚΟΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥΣ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΤΡΩΓΑΝΕ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΤΡΩΝΕ....
    ΟΜΩΣ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΓΩ ΟΔΗΓΩ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟ ΑΥΤΙ ΤΟΥΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟ..ΤΙ ΛΕΝΕ ΠΙΑ...
    ΑΓΟΡΑΖΩ ΟΛΟ ΜΠΟΤΕΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΕΔΩ ΚΑΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΒΡΩ ΓΟΒΑ ΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΤΑΚΟΥΝΙ...ΞΕΡΩ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΝΕΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ...ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΑΜΑΞΙ...ΓΙΑ..ΓΙΑ..ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΞΑΝΘΕΣ, ΕΚΕΙ ΣΕ ΡΩΤΑΝΕ ΑΜΑ ΠΑΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ, -ΕΙΣΑΙ ΠΟΥΣΤΗΣ; ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ; ΕΞΩ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ.
    ΑΣΕ ΜΕ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΜΟΥ, ΜΟΥΜΑΘΕ ΚΑΙ Η ΚΥΡΑ ΦΩΤΟ ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ-ΠΕΝΤΙΚΙΟΥΡ ΕΞΩ.
    ΞΕΡΕΙΣ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΝΑΝΕ ΠΟΤΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ. ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΦΟΡΑΓΑΝΕ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΓΟΒΕΣ.
    ΠΗΡΑ ΦΟΡΑ Ε;
    ΣΤΑΜΑΤΩ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΟΝΕΣΩ ΠΟΛΛΟΥΣ....
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δεν ζήσαμε όλοι ως χλιδόφτωχοι Αντιγόνη μου.
    Υπαρχουν άνθρωποι που στερηθήκανε τα πάντα για να καταφέρουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους.
    Υπάρχουν γυναίκες που δεν γνωρίζουν από μανικιουρίστες γιατί δεν τους έμειναν νύχια ποτέ από την δουλειά αλλά ούτε και χρόνος για να τα περιποιηθούν.
    Υπάρχουν γυναίκες που δεν νοιάζονται για καμιά Τζούλια και τ'αυτόγραφα της
    Υπάρχει και το άλλο είδος ανθρώπων για το οποίο δεν γίνεται καμιά μνεία από τον κύριο Μπαξεβάνη.Ολοι μπήκανε στο ίδιο καζάνι?
    Αυτό που ξέρω Αντιγόνη μου είναι το εξής.Οτι και να γίνει οι βολεμένοι θα είναι πάντα βολεμένοι και οι φτωχοί φτωχότεροι.
    Και βέβαια φοβάμαι...φοβάμαι μη πούμε το ψωμί ψωμάκι...
    Καλό σου βράδυ καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ίσως μαζευτούμε λίγο γιατί το είχαμε πάρα κάνει!!
    Καλό το άρθρο...
    Φιλιά Αντιγόνη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλά Αντιγόνη μου αυτοί που θα χάσουν τα "περιττά", αυτοί που θα χάσουν τα "απολύτως απαραίτητα" τι θα γίνουν?
    Ο παππούς που θα προσπαθήσει να βγάλει με τις πενταροδεκάρες της σύνταξης τον μήνα τι θα γίνει?
    Η γιαγιά που μετράει και ξαναμετράει τα ευρώ της και δεν της βγαίνουν για τα χαράτσια τι θα γίνει?
    Και τα όνειρα των παιδιών μας?
    Ονειρα όχι για κάτι εξεζητημένο, αλλά για μια αξιοπρεπή δουλειά, γιατί κόπιασαν πραγματικά, έκαναν την προσπάθειά τους και τον αγώνα τους για να μπορέσουν να διεκδικήσουν κάτι στην ζωή τους!
    Αστα να πάνε!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τελειώσανε τα μπερεκέτια,
    δε θ'ακούσεις ποτέ ξανα τη χαζοχλιδόφτωχη που ρούφηξε το πρωτο της ουίσκι και φώναξε"αχ,καλέ,πώς καιει αυτή η γκαζόζα!":)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Έχουμε κρίση, σύμφωνοι αλλά μήπως πρέπει να το δούμε αλλιώς;
    Πιστεύω πως την κρίση πρέπει να την χτυπήσουμε στην ρίζα της και αυτή δεν είναι άλλη από τις ηθικές μας αξίες οι οποίες έχουν χαθεί, από την παιδία. Πιστεύω πως πρέπει να ξεκινήσουμε από την νοοτροπία μας, να πιστέψουμε πρώτα από όλα σε εμάς και στην συνέχεια να δούμε τον συνάνθρωπο μας ως άνθρωπο. Τότε θα δούμε φως στο τούνελ. Ακούγεται πολύ θεωρητικό αλλά είναι μια νέα αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. και εγω φοβαμαι Αντιγονη
    ''Θ’ αρχίσουμε να αξιολογούμε ποιος είναι ικανός και χρήσιμος και όχι αναγνωρίσιμος.''
    αυτο λεει πολλα
    να εισαι καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Απλά τέλειο!
    Αυτά που χω στο μυαλό μου ανέκφραστα,τα 'γραψε όλα σε λίγες σειρές.
    Σκληρός ίσως μα αληθινός τόσο, ας μην κρυβόμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πολλοί ψυχολόγοι κυκλοφορούν ανάμεσά μας και διαβάζουν τα «φοβισμένα» βλέμματα του δαρμένου σκύλου που κουβαλάμε μέσα μας έστω και αν δεν είμαστε ξαπλωμένοι στα κινητά ντιβάνια τους. Τώρα που πτωχεύσαμε!!!
    Την συντριβή του συστήματος να την καταλάβω. Αλλά το τέλος του ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΈΝΟΥ «εγώ» αδύνατον. «Διεστραμμένο εγώ» δεν είχα ποτέ. Όνειρα είχα. Ίσως αυτά να ήταν η ανεστραμμένη εικόνα της επίπλαστης πραγματικότητας μας.
    Τώρα έγιναν όλοι κήνσορες και τιμητές. Αλλά που ήταν η φωνή τους όταν το πάρτι ξεκίνησε; Φωνασκούν τώρα που τελείωσε. Λένε και αλήθειες, εκ των υστέρων διατυπωμένες. Έτσι ξέρω και γω να κάνω κριτική.
    Αλλά φτάνει το αυτομαστίγωμα και ας προσπαθήσει ο καθένας μας στη θέση που του αναλογεί να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του και ως εκ τούτου να μπορεί να διεκδικεί και τα δικαιώματά του.
    Καληνύχτα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πολύ ωραία!!! Καλές γιορτές!! φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλες Γιορτες Καλη μας Αντιγονη...
    Και καλη βδομαδα...
    Αυτοι που τα ειχαν τα πολλα...Σαβουρωσαν και για τωρα...Αυτοι που δεν τα ειχαν;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ria:
    Κοριτσάρα μου "ισωπεδωμένη"..ΧΑ!
    Φιλιά και καλή δύναμη..
    Θα τα πούμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Dinos- Art:
    Με συγκίνησες με τις Χριστουγεννιάτικες ευχές σου και το τρυφερό σου διήγημα..

    Υποκλίνομαι στον καλλιτέχνη μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Frezia:
    Αγαπημένη μου φίλη το έχουμε νοιώσει εδώ και καιρό...
    Ο φόβος μπορεί να αγγίξει τους κακομαθημένους.. εμείς ζήσαμε μα κόπο και δεν τον τρέμουμε..
    Σε φιλώ καλή μου!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. 53FM:
    ΟΛΓΆΚΙ ΜΟΥ ΣΟΥ ΕΎΧΟΜΑΙ ΤΑ ΚΑΛΎΤΕΡΑ!
    ΥΓΕΙΑ!
    ΔΥΝΑΜΗ!
    ΧΑΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλημέρα και απο μένα! Σαν παιδί, το μόνο που μου έλειπε πολύ ήταν ο πατέρας μου, που δούλευε όλη μέρα, κάθε μέρα. Ράφτης ο πατέρας μου, μοδίστρα η μάνα μου. Στο σπίτι μας δεν έλειπε τίποτα. Αλλά δεν υπήρχε και η υπερβολή. Δεν μας περισσεύανε πράγματα, ούτε πετούσαμε. Με αυτόν τον τρόπο μεγάλωσα και έτσι συνεχίζω. Με το σύντροφό μου δεν δανειστήκαμε για δεξιώσεις γάμου και βαπτίσεων των παιδιών μας. Τα γιορτάσαμε με λίγους φίλους. Δεν δανειστήκαμε για να γεννήσω τα παιδιά μας. Γέννησα σε δημόσιο νοσοκομείο. Δεν δανειστήκαμε για καινούργιο σπίτι. Μένουμε όλοι μαζί με τους γονείς μου. Μια παραδοσιακή οικογένεια, με γιαγιά, παππού, μαμά, μπαμπά και παιδάκια. Δεν πήραμε δάνεια για χλιδάτες διακοπές και δεν ψωνίζουμε επώνυμα ρούχα με πιστωτικές κάρτες.Γιατί λοιπόν, ενώ εγώ έχω κάνει μια τόσο μετρημένη ζωή, δεν ξεπέρασα ποτέ τα όρια, δεν καβάλησα κανένα καλάμι, τώρα καλούμαι να πληρώσω τα σπασμένα άλλων; Γιατί τα δημόσια νοσοκομεία στα οποία θα νοσηλευθώ είναι άθλια, γιατί στα παιδιά μου δεν παρέχεται η παιδεία που δικαιούνται; Γιατί ριμάζουν τη χώρα μου που εγώ τόσο αγαπώ και σέβομαι; Ναι, είμαι φτωχή, το γνωρίζω, αλλά γιατί με κάνουν ζητιάνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Evil Chef:
    Α, γεια σου!
    Η κρίση ξεκίνησε πρώτα από την οικογένεια..
    Οσοι δεν φροντίσαμε να δείξουμε στα παιδιά μας πως η φίρμα δεν δίνει αξία..και φιγούρα..
    Το πανάκριβο αθλητικό που φτιάχνεται στα καταγώγια της Κορέας (το είδα)με μεροκάματα πείνας για τους ντόπιους το ακριβοπλήρωνε ο πατέρας να καμαρώνει το καμάρι του!

    Ο δρόμος που δείξαμε δεν ήταν φούσκα;

    ΝΑΙ φταίει και το πολιτικό σύστημα στην κλεψιά και στη ρεμούλα και θυμήσου οι ίδιοι θα ψηφιστούν.. δεν θα τιμωρηθεί κανείς αυτό ας το πάρουμε απόφαση!

    Τι κάνουμε εμείς τι εφόδια και ηθικές αξίες σας δώσαμε να μη φοβάστε τη ζωή.. βάλαμε στα όνειρα σας άλλες προτεραιότητες και τώρα ζητάμε τα ρέστα.

    Οχι δεν λυπάμαι τα "ξερά" για τα
    χλωρά συνταράζομαι και αγωνιώ σαν τη μάνα σου!

    Πολύ αγάπη ΕVIL μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. πολλές οι αλήθειες....καλημέρα γιαγιά αντιγόνη.μεγάλο φιλί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Zoyzoy:
    Δεν ξέρω την προσωπική ζωή του γράφοντα το άρθρο..
    Απομονωμένο το κοίταξα...
    Στη φτώχεια ανατράφηκα και την βλέπω δίπλα μου ..μέσα μου.. στο πορτοφόλι που άδειασε..
    Δεν μπορώ να μη παραδεχτώ τις αλήθειες έστω και αν έχουν γραφεί από "καλοαναθρεμένους"...

    Οσοι γράφουν ή διακωμωδούν την κατάντια όλοι βολεμένοι είναι ..δεν με νοιάζει όμως...

    Κοριτσάκι μου φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλημερα και απο μενα!!!
    Ξεχάσαμε να μιλάμε με τους φίλους μας...
    Ξεχάσαμε να μιλάμε με τα παιδιά μας...
    Ξεχάσαμε να σωπαίνουμε...
    Ξεχάσαμε να αφηγούμαστε...
    Ξεχάσαμε τι θα πει ελεύθερος χρόνος...
    ... ... Ξεχάσαμε την αξία της κάθε στιγμής...
    Ξεχάσαμε την μαγεία της κάθε ρωγμής...
    Ξεχάσαμε να διαβάζουμε...
    Ξεχάσαμε να γράφουμε...
    Ξεχάσαμε να ακούμε...
    Ξεχάσαμε να τραγουδάμε...
    Ξεχάσαμε να αγαπάμε...
    Ξεχάσαμε να συνεργαζόμαστε...
    Ξεχάσαμε να δημιουργούμε...
    Ξεχάσαμε να σταματάμε...
    Ξεχάσαμε να ξαναρχίζουμε...
    Ξεχάσαμε να κοιτάζουμε και να ΒΛΕΠΟΥΜΕ...
    Ξεχάσαμε οτι ένα κι ένα μπορεί να κάνει ΠΟΛΥ...
    Ξεχάσαμε να θαυμάζουμε...
    Ξεχάσαμε να σεβόμαστε...
    Ξεχάσαμε να προσευχόμαστε...
    Ξεχάσαμε να χαμογελάμε...
    Ξεχάσαμε να γευόμαστε...
    Ξεχάσαμε να ξεχωρίζουμε τα χρώματα...
    Ξεχάσαμε να ξεχωρίζουμε τις νότες...
    Ξεχάσαμε να χαρίζουμε...
    Ξεχάσαμε να λέμε πικρές αλήθειες...
    Ξεχάσαμε να λέμε γλυκά ψέματα...
    Ξεχάσαμε να φεύγουμε...
    Ξεχάσαμε να ερχόμαστε...
    Ξεχάσαμε να ονειρευόμαστε...
    Ξεχάσαμε πως είναι να ανασαίνεις καθαρό αέρα...
    Ξεχάσαμε πως είναι να ανασαίνεις ελεύθερα...
    Ξεχάσαμε να ζούμε...
    Ομως, περισσότερο με πειράζει που ξεχάσαμε να περπατάμε ΟΡΘΙΟΙ και με ψηλά το κεφάλι! Σαν άνθρωποι δηλαδή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Αστοριανη:
    Γιώτα μου ..την αγάπη μου σου στέλνω εκεί μακριά να σε φτάσει!
    Χαιρετισμούς στον Δημήτρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. bear:
    Αγόρι μου είπες την πιο πικρή αλήθεια για όσους ψάχνουν τη χαρά ..αλλού!
    Την αγάπη μου καλέ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Effie's...
    Χείμαρος Εφούλα μου!
    Τα βλέπαμε...
    Είναι αυτοί που τώρα φωνάζουν περισσότερο!
    Καλημέρα και την αγάπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. dromaki:
    Χλιδόφτωχοι δεν υπήρξαμε...
    Αγώνας για επιβίωση μόνο..
    Οι βολεμένοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα!

    Η ένδεια που έφτασε στην πόρτα μας.. τη χτυπάει αλύπητα..

    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. ΦΟΥΛΗ:
    Αμάξι στα παιδιά μόλις έφταναν στα 18
    πως θα πάει το καμάρι μας στα ΤΕΙ με τη συγκοινωνία;
    Ασε τα παραδείγματα είναι πολλά..

    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. ΕΛΕΝΑ:
    Καλή μου σ'αυτούς που αναφέρεις βρίσκομαι και εγώ..
    Τη σύνταξη την έχω κάνει λάστιχο!
    Τη ρημάξανε!
    Είμαι στα χλωρά..................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. VAD:
    ΧΑΧΑ!
    ΠΆΩ ΝΑ ΑΝΟΊΞΩ ΜΙΑ ΓΚΑΖΌΖΑ..
    ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΆ ΜΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ:
    Δεν νομίζω να ακούγεται μόνο θεωρητικό!
    Οι αξίες κάπου χάθηκαν στο δρόμο της πλεονεξίας..
    Στο "εγώ και όχι στο "εμείς"...
    Πέρα από την κρίση που είναι υπαρκτή μοιραστήκαμε σε ομάδες με αντιπαραθέσεις...
    Ισως αυτός και να είναι ο σκοπός της εξουσίας.

    Σ'ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ειρηνη Σ.
    Στη αξιολόγηση κάπου μπερδευόμαστε και ακολουθούμε το στημένο παιχνίδι...
    Αυτό φοβάμαι καλή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Τηρίματα:
    Ο τίτλος της ανάρτησης σου "Πάρε ανοιχτά είναι" ταιριάζει στη κατάσταση που βιώναμε....

    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. marimar:
    Αυτό αφορά όσους έλαμπαν αν και ετερόφωτοι..
    Οχι όλους εμάς που στο μεροκάματο δίναμε ιδρώτα.
    Μόνο που δυστυχώς η μπάλα μας πήρε και εμάς και μας κυλά στην εσχατιά που δεν μας αξίζει!
    Καλή μου σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Φανή Παπαγεωργίου:
    Να είσαι καλά!
    Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. μαχαιρης:
    Η ζωή φίλε μου μου δείχνει πως πάντα θα υπάρχουν οι "λεβέντες" του σαβουρώματος και η κατανομή γέρνει στην παλάντζα...

    Χαιρετισμούς στη Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. ΜΑΡΙΑ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ:
    Το θέμα με όσους ζήσαμε κάπως έτσι είναι βαρύ και παίρνει πολύ συζήτηση..
    μπορεί να μιλάμε αγανακτισμένοι ώρες.. και να λέμε το "ΓΙΑΤΙ"...

    ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ ΕΊΣΑΙ ΚΑΥΣΤΙΚΗ!
    ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ετοιμάζω το νέο μου ποστ. Τις επόμενες μέρες θα το ανεβάσω. Εχε τον νου σου γιαγιάκα γιατί θα σαι μέσα. ;-)
    Πολυαγαπημένη μου γιαγιάκα. φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΝ ΤΑ ΒΑΖΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΞΕΒΑΝΗ. ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ, ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ ΠΟΥ ΜΟΝΟ Ο ΘΟΔΩΡΑΚΗΣ ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ, ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΧΛΙΔΑ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΤΗΚΕ....ΓΙΑ ΓΥΡΙΣΤΕ ΛΙΓΟ ΠΙΣΩ...ΕΚΕΙ ΚΑΠΟΥ ΣΤΟ 1980....ΘΥΜΗΘΗΤΕ ΠΩΣ ΖΟΥΣΑΜΕ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ...ΣΕ ΠΕΝΤΑΣΤΕΡΟ ΟΤΕΛ ΠΗΓΑΙΝΑΤΕ ΤΟΤΕ; ΣΕ ΣΠΑ; ΕΙΧΑΤΕ ΚΙΝΗΤΟ; ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ ΕΞΩ ΚΑΝΑΤΕ; ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΑ ΕΙΧΑΤΕ; ΔΑΝΕΙΑ ΠΑΙΡΝΑΤΕ; ΤΖΙΠΟΥΡΑ ΟΔΗΓΟΥΣΑΤΕ; ΒΡΕ ΚΟΥΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΣΑΣ! ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΨΗΛΟΠΕΤΑΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΖΩΗ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Αντιγόνη μου, δεν θα είχα να φοβηθώ τίποτα, αν έβλεπα κάτι να γίνεται! Όμως όταν παρακολουθώ όλη αυτή την συγκάλυψη, την ατιμωρησία, την διατήρηση του ίδιου ανίκανου πολιτικού συστήματος, την μαύρη τρύπα να μεγαλώνει, την επιβράβευση των όσων τα άρπαξαν, όσων δεν αναλαμβάνουν καμιά ευθύνη, των βολεμένων, τα αδιέξοδα, τότε πραγματικά φοβάμαι! Όσο βλέπω τις λεγόμενες υγιείς πολιτικές κοινωνικές ομάδες στο περιθώριο δεν βλέπω φως...
    Φιλάκια πολλά και ευχές από την Ν Αφρική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Και δεν έχουμε δεί ούτε την άκρη από αυτά που θα ερθούν...

    Καλά, ήρθα να σου αφήνω όλη την αγάπη μου και κοίτα τι σου έγραψα!

    Φιλιά πολλά με λίγο χρόνο λόγο τα παιδάκια μάς. καλές γιορτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή